ליווי בזמן הליך גישור
הליווי והקשר ההדוק עם בני הזוג במשך תקופת הליך הגישור יעשו את ההבדל בהצלחת התהליך
כשאדם מחליט או שני בני הזוג יחד מחליטים שהם לא רוצים להמשיך לחיות יחד עם בן או בת הזוג שלו, הם עושים זאת כדי ליצור לעצמם עתיד טוב יותר. עתיד טוב יותר הוא נקודת המוצא לפרידה ולעיתים הוא מסתתר ונחבא עד כדי שלא נראה ונשכח מאחור – רבים טועים ומוטעים לחשוב שהמקור לפרידה זה בגידה, ריבים מרובים, חילוקי דעות רבים אך עמוק מתחת לסיבות השונות מצוי הרצון לעתיד טוב יותר.
במהלך השנים התפתחה תפיסה ואמונה שפרידה מבן הזוג מובילה לסכסוך, מאבק קרב, ואף מלחמה. מלחמה על הרכוש, הילדים, המשמורת, גובה המזונות, מלחמה על הכבוד, האגו, חיבת הילדים ולעיתים כשהמלחמה יוצאת מכלל שליטה, מלחמה לשם להציק, להזיק ולהכאיב לבן או בת הזוג.
אולם, ברוב המקרים היציאה למלחמה אינה תולדה פנימית של האדם ומקורה בשכנוע חיצוני שעושה שימוש בעזרת שלל טענות כגון, אין ברירה אחרת, זו הדרך היחידה להיפרד, להתגרש, חייבים להגיש תביעות מהר.
לרוב, טענות השכנוע יעלו לראשונה מפניית בני הזוג לעורכי דין (למרות הטעות הרווחת בציבור - לא חייבים עו"ד כדי להתגרש) אך בנוסף לעורך דין לעיתים קריאות הקרב עולות מבני משפחה, חברים, גרושים וגרושות שכבר עברו את התהליך.
כאשר חוזרים לנקודת המוצא – עתיד טוב יותר – חשוב להבין כי מאבק, קרב ומלחמה (כפי שלרוב קורה בבית המשפט לענייני משפחה ובבית הדין הרבני) ירחיקו את הפרידה וסיום הסכסוך מכם לזמן רב, העלויות הכספיות יהיו גבוהות ותגיעו אל המטרה כשאתם פצועים, כועסים, כואבים, עייפים ומותשים מהתהליך.
מהניסיון הרב שלי בתחום דיני המשפחה וניהול תיקי גירושין בבית המשפט לענייני משפחה ובבית דין רבני, כדי ליצור לעצמכם עתיד טוב יותר, הימנעו עד כמה שאפשר ממאבק ומלחמה ועשו שימוש בכלים מתקדמים ויצירתיים, צריך לזכור שבתהליך הפרידה, חוץ מבני הזוג, מעורבים גם ילדים ואף משפחה מורחבת וכולם ייפגעו בדרך זו או אחרת.
מה זה גישור ובמה תהליך הגישור שונה?
גישור הוא הליך חלופי להליכים משפטיים ובמילים פשוטות, גישור הוא אלטרנטיבה לבית המשפט לענייני משפחה בכל הקשור לסכסוכים במשפחה או לבית דין רבני.
שיטת הגישור פותחה בארה"ב בשנות ה- 70-80 ומאז הוא משתכלל ומתפתח לשטחי משפט שונים ומגוונים. כבר בשנת ה- 90 הליך הגישור הוכנס והוטמע בערכת המשפט הישראלית בחקיקה ובתקנות. כך שישנם הליכים בהם הצדדים מחוייבים לפנות לגישור בטרם יתקדם ההליך המשפטי בבית המשפט (הליך המכונה – מהו"ת – מידע, היכרות ותיאום).
לאחרונה אף עלתה הצעת חוק אשר עברה קריאה שנייה ושלישית המחייבת זוגות המעוניינים להתגרש לפנות, קודם כל, להליך גישור ורק אם זה לא יצלח יוכלו להגיש תביעות בבית המשפט לענייני משפחה או בבית דין רבני. כניסתו של החוק לתוקף נדחתה, לעת עתה, אך ברור לכל כי בעתיד הקרוב החוק ייכנס לתוקף.
עקרונות הליך הגישור
-
שליטה – הצדדים להליך הגישור הם השולטים בו, הם בוחרים להשתתף בתהליך והם חופשיים לפרוש ממנו בכל עת לאורך כל ההליך. הנושאים הנדונים בהליך ייקבעו ע"י הצדדים, הקצב ותדירות הפגישות ייקבעו ע"י המשתתפים בלבד.
-
ניטרליות של המגשר – המגשר חייב לנהוג ללא משוא פנים, הוא אינו מייצג אף אחד והוא מחוייב לשמור על שני הצדדים. אסור שלמגשר יהיה אינטרס בפתרון מסויים למחלוקת.
-
סודיות – הליך הגישור מאופיין בסודיות, כל מה שנאמר בחדר הגישור הוא סודי וחסוי. הסודיות חלה הן על המגשר והן על הצדדים להליך. אין אפשרות להזמין את המגשר לעדות בביהמ"ש וכל מה שמוצג בחדר הגישור חסוי ואינו יכול לשמש כראיה.
-
ההחלטות הן של הצדדים – מגשר, בניגוד לבורר, אינו מכריע בסכסוך שבין הצדדים. המגשר מנהל את ההליך, אך ההחלטות הן של הצדדים. המגשר מתווה את הדרך, מכוון את נקודות המבט ומעודד את הצדדים לייצר פתרונות יצירתיים שמתאימים להם ולמשפחה שלהם.
-
המבט קדימה – בהליך גישור שמים דגש על העתיד, מסתכלים קדימה. בונים תקשורת ישירה ובונה בין הצדדים, מתכננים איך להימנע מבעיות כאלו ואחרות בעתיד ואיזה מנגנונים ניתן לייצר כדי לפתור אותן.
-
חיפוש אחר אינטרסים – בהליך גישור אנחנו שומעים את העמדה של כל צד, ומחפשים את האינטרסים של כל אחד. כלומר, לומדים לבחון מה האדם באמת רוצה ומה חושב לו. לא אחת נתקלתי במקרים בהם האינטרסים של בני הזוג היו זהים, ולאחר ביצוע ניתוח שקול של הצרכים, הפתרונות המשלבים את מכלול האינטרסים של כל הצדדים עולים ,צפים ומסייעים לקדם את בני הזוג לפרידה.
-
הסכם גישור - בסיום תהליך הגישור יחתמו הצדדים על הסכם גישור אשר נערך על ידי המגשר. ישנה חשיבות קריטית לכך שהמגשר יהיה בעל השכלה משפטית וידע לערוך ולנסח את ההסכם כך שיכלול את כל הדרוש כדי להסדיר את מערכת הזכויות, החובות והיחסים בין בני הזוג לאחר הפרידה. הסכם הגישור חייב לקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה והמגשר ילווה את בני הזוג עד לאישור בית המשפט לענייני משפחה עליו.
הניסיון שלי מלמד כי מגשר מיומן, בעל ידע בעולם המשפטי וניסיון ביישוב סכסוכים יכול לשנות את הדינמיקה והתקשורת בין הצדדים כך שניתן יהיה לפתור ולפרום את המחלוקות. מגשר מיומן ידע לראות ולהציג את הדברים מנקודת מבט אחרת, נקודת מבט חדשה ויעזור וילווה את בני הזוג עד שיגיעו לפתרון.
הליך הגישור ישאיר את בני הזוג עם עוצמה וביחסים שיאפשרו קיום משפחה חדשה.